3 lake Novogodišnje odluke za zdravije zube ove godine

Nova godina je puna novih odluka. Novih obećanja koja dajemo sami sebi da bi uradili nešto drugačije nego prethodne godine.

Prestati pušiti. Smršati 15 kilograma. Upisati kurs nemačkog jezika. Provoditi više vremena napolju. Baviti se sportom. Ići na jogu.
Neke od tih odluka ispunimo, a neke ne. Većina tih odluka je nerealna i zato ih ostavimo za sledeću Novu godinu i nova obećanja sebi. Ali zašto ove godine ne pokušate sa LAKIM odlukama koje ćete lako ispuniti. Ja ću Vam predložiti 3 lake odluke kojima ćete poboljšati zdravlje zuba tokom cele ove godine.
1. Smanjite šećer u ishrani. Verujte, ovo je laka odluka, a dobrobit za zube je višestruka. Šećer je za nas stomatologe, neprijatelj broj 1. Ono što ga čini posebno opasnim je to što najveću štetu pravi čestim unošenjem i najmanjih količina, npr. pijackunjem omiljenog voćnog soka. Ili Coca Cole. Svakim unošenjem zašećerenog napitka, taj isti šećer obožavaju i bakterije koje se nalaze u normalnoj flori usne duplje. Korištenjem šećera koji je u pićima rastvoren i još lakši za upotrebu, bakterije stvaraju kiselinu koja razara zube. Ta kiselina je početak karijesnog procesa na zubima. Čestim unošenjem i najmanjih količina šećera, uticaj kiseline na razaranje zuba se pojačava, jer pljuvačka ne može da je dovoljno brzo razblaži i zaštiti zube. Znači, izbacite ili značajno smanjite unos zašećerenih napitaka. Izaberite vodu ili bilo koji sugar free napitak. Vaši zubi će Vam biti zahvalni.
2. Stavite četkicu i konac za zube u tuš kabinu. To je druga laka stvar koju možete da uradite za Vaše zube. Samo ih stavite pored šampona i svaki put kada se tuširate, operite i zube istovremeno. cetkicaČetkicom ćete ukloniti 60% plaka sa zuba, konac će očistiti ostalo. Mislim, već ste u tušu i čistite celo telo, zašto ne bi u isto vreme očistili i zube. Preporučujem da četkica u tušu bude dodatna četkica u Vašem arsrenalu za oralnu higijenu, pored one standardne kraj lavaboa.
3. Žvakaće gume ili bombone bez šećera.  Poslednja laka stvar koju možete da uradite za zdravlje Vaših zuba u ovoj godini je upotreba žvakaćih ili mint bombona bez šećera. Svaki ukus koiji oduva kosu sa glave kada ih stavite u usta. orbitPosle svakog obroka ili užine, dovoljno je da ih uzmete i žvaćete samo 5 minuta ( ne više od 5 minute, nikako) i da se cela odbrana Vaših usta pokrene i zaštiti zube od dejstva kiseline iz prethodne uzete užine ili obroka. Žvakanjem bombona ili žvakaćih guma, ne više od 5 minuta, pojačava lučenje pljuvačke iz svih pljuvačnih žlezda i neutrališe uticaj kiselina na zube i time ih štiti od nastanka karijesa.
Eto! Priznajte da ove odluke nisu teške i da ćete ih sa lakoćom sprovesti ove godine. A Vaši zubi će Vam biti jako zahvalni.
Ako Vam se ovo svidelo, ne zaboravite da podelite ovo sa prijateljima na FB ili G+. Učinićete još jedno dobro delo, zubi Vaših prijatelja će Vam biti zahvalni 😉

Постави коментар